Co je erythritol - jak funguje?

Erythritol, stejný jako Sukrin, je obchodní název erythritolu nahrazujícího cukr

Erythritol vypadá jako cukr a má nulové kalorie. Její sladkost odpovídá asi 70 - 75% cukru, 100 g cukru odpovídá asi 125 - 130 g erythritolu.

Je to cukrový alkohol, který se přirozeně vyskytuje v malém množství například v sýrech, hruškách, melounech,houbách nebo hroznech. Vyrábí se fermentací glukózy.

Protože Erythritol je v našem těle dobře metabolizován, neovlivňuje to hladinu cukru v krvi. Není člověk po něm hladný. Přestože je Eryhtritol jedním z cukerných alkoholů, nevede k zažívacím potížím jako se objevilo u jiných cukerných alkoholů. Více než 90% erythritolu je absorbován v tenkém střevě a vylučuje se v nezměněné podobě močí.

Je erythritol zdravý?

Mezinárodní studie potvrzují zdravotní nezávadnost erythritolu. Přes masivně zvýšenou dávku 1 000 mg / kg tělesné hmotnosti / den nedošlo v klinickém hodnocení k žádným gastrointestinálním poruchám. Realistická je denní dávka 70 mg / kg tělesné hmotnosti pro osobu vážící 60 kg.

Erythritol je také označován jako sladký antioxidant. Díky tomu je nejen zajímavý pro diabetiky, protože snižuje oxidační stres a tím i pravděpodobnost sekundárních onemocnění, jako je mrtvice nebo slepota. Působí rovněž proti volným radikálům. Erytrithol má pozitivní vliv na náš organismus.

Má glykemický index 0 a proto neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Na rozdíl od cukru poskytuje dlouhodobou sytost.

Erythritol není umělé sladidlo, sestává z uhlohydrátů. Přesto je ideální pro stravu s nízkým obsahem sacharidů. Protože na rozdíl od jiných cukerných alkoholů, jako je isomalt, není metabolizován. Více než 90% je absorbováno do krve tenkým střevem a vylučováno nezměněné podobě močí, 10% je vylučováno tlustým střevem. Protože nedochází k přeměně na energii, nezapočítávají se žádné kalorie.
Je rovněž šetrný k zubům, zabraňuje růstu bakterií, které způsobují tvorbu zubního kazu.

Jak se přípravek Erythritol vyrábí?

Erythritol je přirozeně se vyskytující molekula, která se vyskytuje v malém množství v ovoci, jako jsou hrušky, vodní melouny a hrozny, jakož i ve fermentovaných tekutinách, jako je víno nebo sojová omáčka.

Průmyslově se vyrábí z dextrózy získané z pšenice nebo kukuřičného škrobu. Glukóza je smíchána s kvasinkami. Kvasinkami, obvykle houbou Moniliella, fermentovanou na glukózu. Tato fermentovaná směs se zahřívá a vaří. Vytvořené krystaly erythritolu se několikrát čistí, znovu se rozpustí a filtrují, dokud se neodstraní všechny nečistoty a neizolují se čisté krystaly.

 

Dávkování a aplikace

Erythritol se výborně hodí v kuchyni jako náhrada cukru, také při pečení koláčů nebo sušenek. Protože obvykle má pouze asi 75% sladicí schopnosti cukru, je potřeba trošku většího množství použít.

Porovnání cukerných alkoholů xylitolu a erythritolu

Oba jsou vhodné pro diabetes a získanou intoleranci fruktózy. Na rozdíl od cukru nezpůsobují zubní kaz ani chuť k jídlu. Jsou dobře prozkoumány a nemají žádné vedlejší účinky.

                                                        Erythrit                                                                  Xylitol

Kalorie                                                   0                                                                    240 kcal / 100g

Sladkost                                        100 g cukru se nahradí přibližně 130 g                  nahrazuje cukr 1 : 1

Vyrábí se z                                     Fermentací glukózy / sacharózy                           Glukôzy nebo březového dřeva

Také známý jako                             E 968, Erytrhrol, Sukrin                                         E 967, Xylitol, Březový cukr, Dřevný cukr


WoldoHealth_Erythrit_Beutel_1000g_Amazon_01_Front_1er

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti, veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol s čistotou 99,9%. Erythritol neobsahuje kalorie, přírodní náhrada cukru a šetrná k zubům. Ideální sladidlo pro nízkokalorickou stravu. Vhodné pro dietu se sníženým obsahem cukru a alternativa k bílému cukru. Vhodné též k pečení nebo jako sladidlo do kávy či čaje. Doporučujeme, abyste dávkovali pomalu, pokud máte citlivější žaludek. Začít nejvýše 0,5 g na tělesnou hmotnost. Erythritol je mírně rozpustný a ze všech alternativ cukru nejlépe tolerovaný, protože se téměř úplně vylučuje.

MÁMZÁJEM